top of page

Zo geef je jouw social media posts achteraf een extra boost.

Social media marketeers zijn altijd op zoek naar verbeter mogelijkheden voor hun social media content: van de ideale tijd om te posten tot de ideale frequentie om te posten en tips voor meer clicks. Zie je de overeenkomst tussen deze vragen? Precies, ze zijn allemaal gericht op het maken en delen van content. Terwijl het succes van social media posts ook voor een groot deel wordt bepaald door wat je ná publicatie doet. De hoogste tijd om het daar eens over te hebben.

In ons vak zijn we soms zo gefocust op het optimaliseren en verspreiden van social media posts, dat we na publicatie geneigd zijn niet meer achterom te kijken: “Zo, dat zit erop.” Een vreemde reflex, zeker als je nagaat dat social media in essentie draaien om sociaal zijn.

“Een social media post plaatsen zonder om te kijken naar comments, is alsof je een telefoongesprek beëindigt na de eerste begroeting.” Stop dus met het achteloos URL’s plaatsen in de hoop resultaat te behalen, maar durf na het publiceren in gesprek te gaan over die producten. Reageer, ondersteun, betrek je volgers; een merk moet op social media vooral menselijk zijn. Dat klinkt misschien zweverig, maar is het niet. Reageren op je social media posts levert je namelijk 3 keiharde voordelen op: 1. Meer clicks / hogere CTR Er zijn nog te weinig marketeers die de link kunnen leggen tussen reageren op social media en het aantal clicks dat een post oplevert. Toch is het verband er wel degelijk. Neem bijvoorbeeld onderstaande Facebook-post, en bedenk hoe waarschijnlijk het is dat je erop zou klikken als je Netflix-liefhebber bent.

Bekijk nu dezelfde post met de eerst zichtbare reactie. De kans dat je nu zou klikken is een stuk kleiner geworden, toch? Logisch, want sociaal bewijs is altijd een belangrijke factor in ons gedrag geweest, ook op social media. Een negatieve reactie van een ander beïnvloedt hoe wijzelf naar een social media post kijken.

En met zo’n comment kan je click-through-rate zomaar ineens 0,1% of 0,2% lager komen te liggen. Dat lijkt misschien weinig, maar dat kan in absolute getallen aardig oplopen. Als je veel mensen bereikt met je post (bijvoorbeeld via advertenties) kan dat uiteindelijk honderden clicks naar je website schelen. Ben je dan helemaal overgeleverd aan het ‘toevallige’ sentiment van de reacties? Nee, gelukkig niet. Ik vind juist dat je bij (negatieve) comments het gesprek moet aangaan, om ervoor te zorgen dat mensen die jouw post zien alsnog benieuwd worden. “Vul het lijstje gerust aan met films die je wel interessant vindt” of “Welke film zou jij zelf aanraden op dit moment?” kan al genoeg zijn om de negatieve reactie om te buigen in nieuwsgierigheid. Zo krijg je toch de clicks van mensen die je post in hun tijdlijn zien. 2. Meer bereik In een eerdere blogpost legde ik haarfijn uit dat posts die veel reacties ontvangen bevoordeeld worden door algoritmes van social media platformen. Door niet achterover te leunen, maar actief mee te doen aan online gesprekken, lok je nieuwe reacties uit en word je beloond met meer bereik. 3. Meer volgers en fans Netflix en Bol.com bewijzen dat er nog een derde reden is om als merk vaker gesprekken aan te knopen op social media. Bijna elke social media marketeer heeft één of meer van bovenstaande doelen op zijn wensenlijstje staan. Toch zijn er maar weinig die deze doelen proberen te behalen door meer te interacteren en échte, menselijke gesprekken aan te gaan op social media.


Ben je inmiddels overtuigd? Dit is wat je zou moeten doen:

Hoe bereik je deze doelen? A. Like (bijna) elke reactie De laagste drempel naar meer interactie op social media, is laten zien aan je volgers dat je hun reacties ziet. De gemakkelijkste manier is door een simpele like uit te delen aan comments. Daarmee erken je min of meer dat je hun input opmerkt en er iets mee doet.

B. Reageer op (bijna) elke opmerking Liken is nog niet genoeg. De belangrijkste actie is om zelf te reageren. Wat vind je van de comment? Heb je misschien een wedervraag? Ga je kritiek weerleggen? Of kun je iemand verder helpen? Dat brengt de échte interactie op gang, daarmee doe je de term community management recht aan.

C. Wees menselijk Stap daarbij sowieso af van de gedachte dat je altijd als ‘een organisatie’ moet spreken. Onder aan de streep doen mensen altijd zaken met mensen. Het hele idee van social media is namelijk gestoeld op menselijke interactie. De meest succesvolle social media posts zijn niet de tot in detail uitgewerkte perfecte berichten. Juist menselijke en herkenbare reacties scoren goed. Durf dus vanuit je merkpersoonlijkheid in plaats vanuit je organisatie te spreken. Een vastgelegde tone-of-voice kan daarbij helpen.

D. Zoek publiek buiten eigen kanalen “Maar ik krijg bijna nooit reacties op mijn social media posts”, krijgen we regelmatig te horen als we het belang van interactie aanstippen. Terechte opmerking, maar geen excuus. Als je in een lege ruimte loopt te roepen, is het immers geen wonder dat je geen respons krijgt. Ook het zoeken (en vinden) van nieuw publiek is daarom een belangrijke taak van een social media marketeer. Reageer bijvoorbeeld vanuit je merk op relevante social media posts van andere merken. Deelt een grote nieuwssite bijvoorbeeld relevant nieuws over jouw branche op Facebook? Duik de comments in en durf je uit te spreken, laat weten hoe jij of jouw merk ernaar kijkt. Grote kans dat je daar wél gelijkgestemden of geïnteresseerden treft en aan jouw merk kunt binden.

E. Leer de social etiquettes Wie zich op social media begeeft, moet zich kunnen aanpassen aan de conventies op de verschillende platformen. Anders gezegd, je moet gevoel krijgen bij het taalgebruik, de stijl en wat not done is op een platform. Social media posts die resoneren, beginnen bij goed luisteren, weten wat er speelt en het oprecht begrijpen van een platform. Volg daarom eerst een gevarieerde groep actieve gebruikers met veel volgers, zodat je conventies leert zonder flaters te slaan. Social media monitoring kan daar aanvullend bij helpen.


Bron: coosto.com

コメント


bottom of page