top of page

Wat is het nut van een content kalender?


Wat is het nut van een content kalender?
Wat is het nut van een content kalender?

Of je nu werkt voor een kleine speler of een groot bedrijf, het is belangrijk dat je als online marketingteam de verschillende activiteiten en initiatieven op elkaar afstemt. Zo vermijd je tegenstrijdige boodschappen op verschillende platforms, gemiste deadlines en een gebrek aan interne samenwerking. Een content calendar kan je daarbij helpen.


Wat is dat, een content calendar?

Het zit hem enigszins in de naam: een content calendar is een planningstool die de creatie en publicatie van de verschillende marketingboodschappen en -initiatieven in een mooi overzicht plaatst, inclusief de relevante data en verantwoordelijkheden. Hoe breed die content calendar gaat, bepaal je vooral zelf. Misschien hou je het enkel bij social media, of je kiest ervoor om het volledige marketingteam (of sales team) erbij te betrekken. Hoe breder, hoe beter de onderlinge afstemming. Maar een teveel aan informatie kan het overzicht natuurlijk wel bemoeilijken.

Zorg er dus voor dat je focus houdt op de marketingstrategie en de doelstellingen die ermee gepaard gaan. Zo kom je bijna vanzelf tot een oplossing die best werkt voor jouw specifieke situatie.


De voordelen van een content calendar.

Het was je ongetwijfeld al duidelijk dat de content calendar een echte meerwaarde kan zijn voor de uitvoering van je marketingstrategie. We sommen even kort de verschillende voordelen op:

  • Alignering van de verschillende marketingboodschappen – door je initiatieven op elkaar af te stemmen, vermijd je tegenstrijdige boodschappen en kunnen de verschillende elementen van je marketingmix elkaar versterken.

  • Een verbeterde interne samenwerking – als je verschillende teamleden weten waar iedereen mee bezig, creëer je opportuniteiten voor kruisbestuiving en vermijd je organisatorische misverstanden

  • Analyseer je initiatieven – Je content calendar kan je helpen bij de analyse van je resultaten. Je zal veel sneller zicht krijgen op wat heeft gewerkt en wat niet heeft gewerkt.

De onderdelen van een content calendar

Een content calendar kan dus veel verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de grootte van je team en je online marketingstrategie. Begin alvast met de volgende onderdelen:

  • Data en tijdslijn – Naast een duidelijke tijdslijn noteer je best ook de relevante deadlines. Wanneer moet de content klaar zijn, wanneer moeten de grafische elementen opgeleverd worden, wanneer is de publicatie gepland…

  • Content type en formaat – Gaat het om een blogpost, een bannercampagne, een video of een simpele tweet? Noteer het content type en het formaat, zou waak je over het evenwicht van je marketingmix.

  • Onderwerp en doelstelling – nogal logisch. Een goed afgelijnd onderwerp en een duidelijke verwoorde doelstelling zijn cruciaal bij het creëren van elke marketingboodschap.

  • Verantwoordelijke – wie draagt de eindverantwoordelijkheid bij de oplevering van het initiatief?

Misschien wil je zelf nog een aantal elementen toevoegen aan je kalender of wil je het iets compacter houden. Niets weerhoudt je ervan om simpel te beginnen en gaandeweg uit te breiden, naarmate je marketingactiviteiten uitbreiden. Succes alvast!


Ohja, hulp nodig? Aarzel niet om mij te contacteren ;-) 0495 62 66 11 of info@onemanagency.be

Comments


bottom of page