top of page
  • Foto van schrijverNiels Van de Meersch

Schrijf jij al Google posts?


Schrijf jij al Google posts?

Onder het motto ‘onbekend is onbemind’ hebben we besloten om in deze tip ons licht te laten schijnen op één der Googles onbeminde features, namelijk de Google Posts. Hoewel het sterk onwaarschijnlijk lijkt dat Google überhaupt over features beschikt die men niet bemint, is dit toch het geval voor een van de minder bekende diensten binnen hun productportfolio. In hun nobele opvatting om ook onbetaalde klikken de weg naar uw website te laten vinden – geen evidentie in het huidige zoekmachinelandschap – hebben ze in september 2017 de (na deze tip onvermijdelijk befaamde) Google Posts gelanceerd.


Google Posts: wie-wat-waar-waarom?

Google Posts zijn een aanvulling binnen het platform van Google My Business (voorheen Google Places). Het gaat hierbij over het delen van extra informatie en niet over advertenties. Deze informatie kan in 4 types verschijnen: evenementen, bedrijfsupdates (nieuwtjes), aanbiedingen en producten. Ze verschijnen onder de informatie die er nu reeds vermeld wordt vanwege je Google My Business (hierna: “GMB”) account, zoals bijvoorbeeld foto’s, je openingsuren en reviews. Dit impliceert dan ook meteen dat Google Posts pas kunnen verschijnen wanneer er een GMB-vermelding bij de zoekresultaten is. Zonder een zoekopdracht met lokale of merknaamfocus zal je dus niet ver komen. Combineer je overigens de Google Posts met een geoptimaliseerde paginatitel en -beschrijving voor je homepage én een advertentie op merknaam, dan krijg je een situatie zoals in onderstaand beeld van een klant.

Bovenstaand beeld is een screenshot van heel het scherm van de zoekresultatenpagina na een zoekopdracht op merknaam. Alles boven de vouw is in teken van One Man Agency, nergens valt er nog een concurrent te bespeuren. Dat is meteen ook één van de redenen waarom Google Posts een mooie aanvulling zijn voor je GMB-account: zonder Post zou er ruimte zijn om thumbnails van gerelateerde GMB-accounts te tonen boven de vouw. Deze gerelateerde accounts zijn bijna altijd concurrenten (zie hieronder). Nu zie je op heel het scherm niks anders dan One Man Agency. Van een homepage take-over gesproken!


Een ander voordeel is dat je een extra link naar je website kan toevoegen. Via de post kunnen mensen landen op je site zonder dat je hiervoor moet betalen (zoals bij AdWords advertenties). Daarnaast heb je ook meer online zichtbaarheid voor je content. Je kan een blog delen inclusief leuke foto, je kan rechtstreeks producten en aanbiedingen in de kijker zetten of evenementen in het oog doen springen. Let er wel op dat je voor Google Posts best ook een content kalender aanmaakt. Posts blijven immers maar 7 dagen online staan om te vermijden dat er verouderde informatie in de Google zoekresultaten zou staan. Om continuïteit te verzorgen, zet je best wekelijks een nieuw stuk content online.


Google Posts aanmaken: stappenplan

Het effectieve aanmaken van Google Posts is vrij eenvoudig. Via GMB zal je al snel in de linkerkolom “posts” zien staan. Je raadt het nooit, daar kan je ze aanmaken. Een klik later krijg je dan onderstaande template te zien:


Voor een gewone bedrijfsupdate, kan je een foto/video toevoegen, tot 300 woorden aan beschrijving en ook een call-to-action (met keuze uit: Reserveren, Online bestellen, Bestellen, Meer informatie, Registreren of Aanbod bekijken) waar je een bestemmings-URL aan kan toevoegen. In tegenstelling tot de 3 andere type posts leent de “Wat is er nieuw?”-optie zich perfect voor een beetje dichterlijke vrijheid. Heb je een blog, dan telt dit uiteraard ook als nieuws. Eigenlijk kan je hier eender wat schrijven. Niets houdt je tegen om hier wekelijks een andere dienst van je dienstenpakket uit te lichten! Kies je ervoor om een evenement-post te maken dan kan je naast een foto/video en een beschrijving van opnieuw 300 woorden ook de titel van je evenement aangeven alsook de start- en einddatum met start- en eindtijd. De call to action-opties zijn net dezelfde. Een aanbiedingspost heeft dezelfde opties als die voor een evenement, maar dan nog aangevuld met de mogelijkheid om een kortingscode en algemene voorwaarden toe te voegen. Voor een productpost tot slot kan je een foto (of video) toevoegen met de naam van het product, de prijs (zowel vaste prijzen als prijsvorken zijn mogelijk), een productbeschrijving en een call to action.


Google Posts takeaways

Om kort samen te vatten zodat u alle bovenstaande kan overslaan, hier de key takeaways op een rijtje:

  • Extra bedrijfsvermeldingen vanuit Google My Business

  • Op branded search neem je heel de Google zoekresultatenpagina in

  • De klikken zijn volledig gratis

  • Voor het uitlichten van: blogs, nieuwsupdates, evenementen, aanbiedingen en producten

Nog geen Google Business account? info@onemanagnecy.be



Bron: omcollective

bottom of page