top of page

Hoe vaak moet je posten op social media voor maximaal resultaat?

Wat is nu het ideale aantal posts per week voor Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter? Een logische, maar ingewikkelde vraag. Coosto onderzocht de prestaties van duizenden Instagram-, Facebook-, LinkedIn- en Twitter-posts, en vonden de perfecte balans. Ik heb alvast een samenvatting gemaakt van hun ondervindingen.


Instagram -> 1 x om de 3dagen

Posts op Instagram hebben een relatief lange levensduur. Na een volle dag hebben ze gemiddeld genomen slechts 50% van hun uiteindelijke bereik behaald. De twee dagen erna bereiken ze ook nog meer dan 10% van het totaal, maar op de vierde dag is de stijging minimaal. Het ideale moment voor een nieuwe Instagram-post is dus direct na dag 3.


Facebook -> 1 x om de 2 dagen

Facebook-posts schieten vooral de eerste dag de hoogte in. Na dag 1 staat er gemiddeld al 67% van het uiteindelijke bereik op de teller. De volgende dag tikt 17% extra bereik aan, maar op dag 3 is de stijging nog maar 8 procentpunten. Op de derde dag kun je dus het best weer een nieuwe post inplannen.


Linkedin -> 1 x om de 3 dagen

LinkedIn staat bekend als het platform waar posts de langste levensduur hebben, en dat beeld komt overeen met onze analyse. Na de eerste dag is minder dan de helft van het uiteindelijke bereik na een volle week behaald. Toch is op dag 4 de stijging nog ‘slechts’ 8%; minder dan de 10% die we als stelregel hebben gehanteerd, en daarom het beste moment voor je volgende LinkedIn-post.


Extra tips voor je postfrequentie


Grote organisaties willen op hun social media-kanalen allemaal uniek zijn en juist daarom zijn ze dat niet. Nieuwsplatformen vinden het bijvoorbeeld belangrijk om met nieuws de eerste te zijn, maar ze willen ook uniek zijn. Ben je uniek wanneer je hetzelfde nieuwtje post als je concurrenten, alleen net een minuut sneller? Hoe pak je het aan om iets bijzonders neer te zetten?

  • Wees fundamenteel anders dan de rest: kijk eens goed naar je concurrenten en vergelijk ze met jezelf. Hoe kun jij het anders doen? Waar zie jij kansen om je te onderscheiden? Grijp die kansen. Zorg ervoor dat jij de opvallende en bijzondere vis wordt in een zee van concurrentie.

  • Post alleen wanneer content echt waarde heeft: het klinkt vanzelfsprekend, maar de ervaring leert dat het dat niet is. Ga goed na of de content die je post echt waarde heeft. Een nieuwtje dat overal te lezen is, zou je dat wel doen? Laat het copy/pasten maar aan de rest over en focus op waardevolle content.

  • Verplaats je in je doelgroep: bedenk waar je doelgroep op zit te wachten. Wat zou jij bijvoorbeeld zelf willen zien als je aan het scrollen bent op Facebook of Instagram? Luister ook naar je volgers en ga de interactie aan. Zij bepalen uiteindelijk je succes.

  • Ga voor kwaliteit boven kwantiteit: de frequentie waarop je post is minder van belang dan de kwaliteit. Maak je 1 super goede post per dag, dan levert dat je meer op dan 8 matige posts.

  • Kijk goed en kritisch naar je eigen organisatie: ga na wie jullie als organisatie zijn, waar jullie voor staan en welke boodschap daarbij hoort. Check bij elke post of die strookt met de kernwaarden van je organisatie. Op die manier weet je zeker dat het idee achter je berichten klopt. Bedenk wat jullie uniek maakt en draag dat uit.

Het doel is uiteindelijk om ervoor te zorgen dat volgers bij jou komen omdat jouw merk iets biedt dat ergens anders niet te vinden is. Als je het echt anders doet. De meeste grote organisaties rammen hun social-kanalen vol met content; iedere dag, Ieder uur en soms nog wel vaker. Aan het einde van de dag kijken ze raar op dat slechts één post die dag goed heeft gescoord. Om vervolgens nog meer te posten of net zolang door te gaan tot er wel meer interactie komt. Spoiler alert: zo werkt het niet!


Het volledige artikel kun je bekijken op https://www.coosto.com/nl/blogs/hoe-vaak-moet-je-posten-op-social-media-voor-maximaal-resultaat

Comments


bottom of page