top of page

Google straft trage websites af

Google plaatst z’n gebruikers steeds centraal. Daarom lanceert de zoekmachine binnenkort een nieuwe update voor de Google Chrome webbrowser. Het doelwit? Trage websites.

Waarom voert Google deze update uit?

Bij Google bekijken ze continu hoe ze de surfervaring van gebruikers nóg beter kunnen maken. Met de mobile-first index kregen responsieve websites bijvoorbeeld al een hogere positie in de zoekresultaten. Maar het ging nog verder: ook online veiligheid kreeg de nodige aandacht. Google moedigde websites aan om een veilige https-verbinding te voorzien via een SSL-certificaat. Websites met een onveilige http-verbinding scoren sindsdien steeds minder goed in de zoekresultaten. Bezoekers krijgen in hun browser ook een waarschuwing te zien dat de website onveilig is.


Na mobiel vriendelijkheid en veiligheid staat nu ook snelheid centraal. Google stelde vast dat heel wat websites – nog steeds – (te) traag laden. Daarom zal Google binnenkort een onderscheid maken tussen websites die snel en websites die traag laden.


Wat houdt de nieuwe snelheidsupdate concreet in?

Voor websites die snel laden is er goed nieuws: zij worden beloond met een hogere positie in de zoekresultaten. Laadt je website traag? Dan is er minder goed nieuws:

  • je positie in de zoekresultaten zal er wellicht op achteruitgaan

  • bezoekers zullen in de toekomst mogelijk een foutmelding of waarschuwing te zien krijgen in hun Chrome-browser

  • en dit kan hen afschrikken waardoor je potentiële klanten verliest.

Hoe Google hier concreet mee aan de slag zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. Zo zou het bedrijf zich bijvoorbeeld kunnen baseren op de laadtijden van je website uit het verleden. Afhankelijk van deze informatie krijgen je bezoekers tijdens het laden van je website een melding of waarschuwing te zien. Ook het context-menu van een link of de zoekresultaten van Google zouden extra informatie kunnen tonen over de laadtijd van je website.


Wat kan je eraan doen?

Heb je heel wat tijd en moeite gestoken in het optimaliseren van je website? Ben je eindelijk tevreden met je positie in de Google zoekresultaten? Laat deze moeite dan niet verloren gaan. Aangezien Google zich binnenkort mogelijk zal baseren op laadtijden uit het verleden valt er geen tijd te verliezen! Optimaliseer de snelheid van je website vandaag nog.


Hoe je dit doet?

Gebruik tools zoals PageSpeed Insight of Lighthouse die je interessante inzichten geven om je website te verbeteren. Daarna kan je zelf aan de slag met de resultaten of neem contact op met je webbouwer of One Man Agency ;-)Bron: www.lincelot.com

Comments


bottom of page